Сторінки

пʼятниця, 8 грудня 2017 р.

Життєві уроки Григорія Савича Сковороди
08. 12. 2017 року в Мостиському ЗЗСО №1 І-ІІІ ступенів під керівництвом учителя української мови та літератури Н. Я. Савчин учнями
8-А, 9-А та  11-А класів було проведено літературно-музичну композицію «Життєві уроки Григорія Савича Сковороди», приурочену 295-річчю від дня народження видатного українського письменника, педагога, просвітителя, демократа й мандрівного філософа.
Учні акцентували увагу присутніх на особливо актуальних у наш час філософських думках Григорія Сковороди, котрий навчав, що корінь щастя людини не десь в Америці, не в якомусь чарівному принці, не в казковому палаці, а в нашому серці. Щоб пізнати себе, треба пізнати світ: бачити вчинки інших, зрозуміти свої пріоритети, вчитись на своїх та чужих помилках, вміти виправлятися, багато читати. Людина, яка зрозуміє себе, зможе легко вдосконалюватися та розуміти інших людей, навколишній світ.
Найстрашніше в житті, на думку філософа, коли людина, покликана бути великим математиком, пече торти, а полководець, - зводить дебети і кредити, тобто займається не своєю справою. Кожен із нас має зробити вибір «спорідненої праці», адже головним джерелом щастя є справа нашого життя, яку ми повинні робимо легко, із задоволенням, радістю і любов'ю.
Секрет щастя в нас самих, у нашому серці, повному любові!
«Все проходить, тільки любов залишається після всього. Все пройде, але не Бог, не любов», – писав Сковорода.
Сьогодні нам так потрібно бути міцними духовно та морально, залишитися людьми в сучасному світі, адже від нас залежить усе! Звідки ж взяти сили протистояти? Саме у творах Григорія Сковороди можемо знайти відповідь.



Немає коментарів:

Дописати коментар