Сторінки

середа, 4 грудня 2019 р.


27 листопада 2019 року учні 10-А класу ОЗ «Мостиський ЗЗСО №1 І-ІІІ ступенів» під керівництвом учителя української мови та літератури Н. Я. Савчин провели літературно-музичну композицію «Співець душі народної», котру приурочили вшануванню великого майстра слова, що півстоліття плідно працював на ниві українського письменства й створив неперевершену «Кайдашеву сім'ю» – повість, котру Іван Франко назвав «найкращою оздобою українського письменства».
Родзинкою заходу стали колоритні персонажі твору – баба Палажка й баба Параска, які століттями сваряться з різних причин. Поставити їх поруч не ризикнув і сам Іван Семенович, тож і ми слухали їх по черзі.
На заході було також інсценізовано уривки з повісті, щоб ще раз привернути увагу присутніх на вічній проблемі «батьків та дітей», показати ті «кайдашеві звички», що й досі трапляються в українських родинах. Бо хоч і смішними є суперечки членів родини Кайдашів, ми можемо упізнати в них і наших сучасників, які за «моє» готові на все.
Повість дає нам шанс навчатися на чужих помилках. Адже, тільки подивившись на конфлікти, котрі замальовуються у творі, ми можемо зберегти себе від подібної участі.
Упродовж виступу учні виконали музичні композиції: «Ой дівчино, шумить гай», «Сама файна», «Ой на горі два дубки», «Будь зі мною», «Свекруха», «Цвіте терен, цвіте терен».

Немає коментарів:

Дописати коментар